niedziela, 15 lipca 2012

Tartaletki z kremem jagodowym.

Piękne to one nie wyszły - wiem doskonale. Ale i tak są na swój sposób urocze, a że smaczne to postanowiłam je dodać. Szczególnie, że są naprawdę ekspresowe w wykonaniu - na przykład, gdy niespodziewani goście zadzwonią i powiedzą "za godzinkę do was wpadniemy".

Przepis (na 6 tartaletek):
1 opakowanie ciasta francuskiego (w Lidlu - o obniżonej zawartości tłuszczu)
250g jagód
300g serka homogenizowanego
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
2 łyżki miodu lub słodzika

Z ciasta francuskiego wykrawamy koła o średnicy nieco większej od foremek na tartaletki. Wykładamy ciastem foremki, nakłuwamy widelcem i smarujemy ciasto wodą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut - do ładnego zarumienienia. Odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia.
Jagody wrzucamy do blendera i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z miodem lub słodzikiem, dorzucamy serek i jagody i miksujemy. Na końcu wlewamy wystudzoną żelatynę i miksujemy krótko. Dokładamy ubitą pianę z białek, delikatnie łączymy łyżką i wstawiamy do lodówki.
Gdy masa już stężeje (nie aż tak jak galaretka, ale żeby nie była płynna) przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na upieczone spody. Dekorujemy owocami.
Moje nie wyszły piękne, bo był straszny upał, a ja pospieszyłam się z przygotowywaniem ciastek zanim masa zdążyła odpowiednio stężeć.

17 komentarzy:

  1. Nie dość że śliczne to i pewnie pyszne:) Kradnę aż dwie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie patrzą z tego zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka będę musiała spróbować takie wyykonać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a właśnie, że bardzo ładne:D

    OdpowiedzUsuń
  5. uważam, że są śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają ładnie, a żelatynę (zmielone świńskie kości), można zastąpić łatwo na szczęście, bo deser ze świńską kością, to proszę wybaczyć, nie deser.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak patrząc na większość blogów to jednak jest to deser.
      Jedni używają żelatyny, inni agaru, jeszcze inni tego, co tam jeszcze jest.
      Tak samo z cukrem / słodzikiem / syropem z agawy itp.
      Kwestia gustu i indywidualnego wyboru.

      Usuń
  7. I am looking for a Statistics Assignment Help expert for Statistics Homework Help. I have struggled enough with statistics and therefore I just can't do it anymore on my own. . I have come across your post and I think you are the right person to provide me with SPSS homework help. Let me know how much you charge per assignment so that I can hire you today.https://www.statisticshomeworkhelper.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Besides my C course, I have a job and family, both of which compete to get my time. I couldn't find sufficient time for the challenging C assignments, and these people came in and saved my skin. I must commend them for the genius Programming Assignment Help. Their C Homework Help tutors did the best job and got me shining grades.https://www.programminghomeworkhelp.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. As much as there are discouragements, it is true that mathematics is hard. Like in my case, I was never discouraged by anyone about math but I still find it very hard and that is why I am requesting your math assignment help. I am tired of struggling with mathematics and spending sleepless nights trying to solve sums that I still don’t get right. Having gone through your math homework help, I am sure that I will get the right help through you. Please tell me what I need to be able to hire you

    OdpowiedzUsuń